A spagetti szó jelentése: kicsi spárga.
Származási helye vitatott, a hosszú tészta ősét valószínűleg a szaracén hódítók hozták magukkal a kontinensre. Mindenesetre Európában Palermo környékéről származnak az első feljegyzések a spagettihez hasonló tésztaféléről.
Ez a világon a legismertebb, legtöbbet fogyasztott tésztaféle. Gyors karrierjét a 18. századi amerikai elterjedésének is köszönheti.
Átlagos mérete szerint 250 mm hosszú, és 2 mm átmérőjű - de persze számos variációja létezik, amelyeket, bár más-más néven szerepelnek, spagetti-féle tésztáknak tekintjük. Ilyen a Pici - amely a magyar nyelvben való jelentése ellenére sokkal vastagabb az átlagnál, vagy a Spaghettoni, amely szintén kicsit vastagabb, esetleg a Spaghettini, a Fedelini, a Capellini, amelyeket felsorolva egyre vékonyabb és vékonyabb tésztákat nevezünk meg.
Hozzávalók 2 főre:
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 ek zsír
- 500 g darált marhahús
- 1 üveg spagetti szósz
- 250 g spagetti tészta
- reszelt sajt, ízlés szerint
- só, bors, oregano, bazsalikom ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, a zsíron megfuttatjuk, üvegesre pároljuk. Rádobjuk a darált húst, megsózzuk, és pirítjuk, forgatjuk, esetleg egy kis vizet hozzáöntve puhítjuk.
Amikor a darált hús már puha, a tűzről levéve ráöntjük a spagetti szószt, majd újraforrástól számítva kb. 5 percig rotyogtatjuk együtt. Ízlés szerint utófűszerezzük sóval, borssal, oreganoval, esetleg bazsalikommal.
A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
A tányérban, a paradicsomszószt a tésztára halmozva, sajttal megreszelve tálaljuk.
Jó étvágyat!