Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bolognai spagetti

Falucska
2022. 02. 21. 15:34:00
Bolognai spagetti

Spagetti - a szó, amelyet ha kimondunk, szemünk előtt tekergő tésztakígyók jelennek meg, és a szánkban összefut a nyál. Talán nincs is olyan ember a nyugati világban, aki ne szeretné ezt a paradicsomos mennyországot wink

A spagetti szó jelentése: kicsi spárga.

Származási helye vitatott, a hosszú tészta ősét valószínűleg a szaracén hódítók hozták magukkal a kontinensre. Mindenesetre Európában Palermo környékéről származnak az első feljegyzések a spagettihez hasonló tésztaféléről.

Ez a világon a legismertebb, legtöbbet fogyasztott tésztaféle. Gyors karrierjét a 18. századi amerikai elterjedésének is köszönheti.

Átlagos mérete szerint 250 mm hosszú, és 2 mm átmérőjű - de persze számos variációja létezik, amelyeket, bár más-más néven szerepelnek, spagetti-féle tésztáknak tekintjük. Ilyen a Pici - amely a magyar nyelvben való jelentése ellenére sokkal vastagabb az átlagnál, vagy a Spaghettoni, amely szintén kicsit vastagabb, esetleg a Spaghettini, a Fedelini, a Capellini, amelyeket felsorolva egyre vékonyabb és vékonyabb tésztákat nevezünk meg.

 

Hozzávalók 2 főre:

- 1 nagyobb fej hagyma

- 1 ek zsír

- 500 g darált marhahús

- 1 üveg spagetti szósz

- 250 g spagetti tészta

- reszelt sajt, ízlés szerint

- só, bors, oregano, bazsalikom ízlés szerint

 

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, a zsíron megfuttatjuk, üvegesre pároljuk. Rádobjuk a darált húst, megsózzuk, és pirítjuk, forgatjuk, esetleg egy kis vizet hozzáöntve puhítjuk.

Amikor a darált hús már puha, a tűzről levéve ráöntjük a spagetti szószt, majd újraforrástól számítva kb. 5 percig rotyogtatjuk együtt. Ízlés szerint utófűszerezzük sóval, borssal, oreganoval, esetleg bazsalikommal.

A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.

A tányérban, a paradicsomszószt a tésztára halmozva, sajttal megreszelve tálaljuk.

 

Jó étvágyat! smiley

Tartalomhoz tartozó címkék: Főzz a falucskáról recept