A penne tésztát sós vízben megfőzzük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd ezen üvegesre pároljuk a hagymát. A bacon szeleteket vékony csíkokra vágjuk és a hagymára téve pirosra sütjük. A megsült hagymás bacont kiszedjük pihenni egy tálba úgy, hogy a bacon-ből kisült zsír a serpenyő alján maradjon.
Erre a maradék zsiradékra dobjuk a megtisztított és felkockázott csirkemellet, és fehéredésig pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor átsült-párolódott, visszakanalazzuk rá a hagymás bacont. Felöntjük a paradicsom pürével, és a BBQ szósszal, esetleg utána sózzuk-borsozzuk, és 5-10 percig kis lángon rotyogtatjuk.
Amikor az ízek összeérnek, a csirkés-BBQ-s szószhoz adjuk az előzőleg kifőzött tésztát és annak egy kevés főzővizét is. Jól összekeverjük, megszórjuk a reszelt füstölt gomolyával, majd a tűzről levéve, lefedve 10 percig pihenni, párolódni hagyjuk. Az apróra vágott újhagymával tálaljuk.